Anesthesie bij kinderen

Tijdens de ingreep van uw kind

Narcose inleiding met kapjeNarcose inleiding met kapjeDe afdeling krijgt van de operatiekamer een telefoontje wanneer uw kind kan komen. Uw kind krijgt operatiekleding aan. Vervolgens brengen verpleegkundigen en soms een pedagogisch medewerker uw kind naar de operatiekamer. Als u wilt, mag u uw kind begeleiden tot bij de ‘inleiding’. De inleiding is het moment dat uw kind onder narcose wordt gebracht. Wanneer u ervoor kiest om hier bij te zijn, bespreek dit dan met de verpleegkundige. Deze zorgt dat u voorbereid wordt door een medewerker van het pedagogisch team.

De anesthesioloog heeft de eindverantwoordelijkheid om te beoordelen of u - met het oog op maximale veiligheid van en kwaliteit van zorg voor uw kind - aanwezig kunt zijn bij de inleiding. In de meeste gevallen zullen de kinderen in het bijzijn van de ouders voorbereid worden door een medewerker van het pedagogisch team. Deze zal u en uw kind begeleiden naar de operatiekamer. Meer informatie en ook de voorlichtingsfilm 'tot ik slaap' vindt u op: kinderwebsite.mumc.nl.

U hoeft zich niet verplicht te voelen om mee te gaan naar de operatiekamer. Als u zelf angstig of onzeker bent voor de operatie van uw kind of als u weet dat u zeer emotioneel zult zijn op dat moment, dan kan dit de beleving van uw kind en de anesthesie negatief beïnvloeden. In dat geval kunt u beter niet meegaan. Bespreek met de pedagogisch medewerker wat u het beste kunt doen.

Als u meegaat met de inleiding mag u geen sieraden dragen en krijgt u operatiekleding aan. In de operatiekamer wordt uw kind aangesloten op apparatuur ter controle van de hartslag, bloeddruk en dergelijke. Vervolgens wordt uw kind onder narcose gebracht. Zodra uw kind onder narcose is, verlaat u samen met de verpleegkundige of pedagogisch medewerker de operatieafdeling. Als u niet tot in de operatiekamer mee kunt of wilt, kunt u wel mee gaan tot aan de ingang van de operatieafdeling.