Anesthesiologie is het specialisme dat zich bezighoudt met het perioperatieve zorgtraject in de breedste zin: pre-operatieve screening, intra- en postoperatieve zorg, acute en chronische pijngeneeskunde, urgentiegeneeskunde, traumaopvang en intensive care. 

Er zijn in Nederland negen opleidingen tot anesthesioloog. Het MUMC+ verzorgt daar één van. Hieronder lees je meer over onze opleiding en sollicitatieprocedure. Klik op onderstaande link voor algemene informatie over Onderwijs & Opleiding in het MUMC+. 

AIOS
AIOS Anesthesiologie & Pijngeneeskunde tijdens een opleidingsmoment op onze OK

Onze opleiding voldoet aan de algemene normen van de KNMG en is opgebouwd uit verschillende thema’s en modules. In het Landelijke Opleidingsplan Anesthesiologie staat de volledige inhoud en planning van de opleiding. De opleiding duurt vijf jaar. In het kader van het competentiegericht opleiden en de individualisering van de opleidingsduur kan hiervan afgeweken worden indien competenties sneller verworven worden. De opleiding in het MUMC+ ziet er over het algemeen als volgt uit:

Onze opleidingsgroep bestaat uit ongeveer 40 AIOS. De AIOS werken altijd onder (directe of indirecte) supervisie van onze stafleden. Naast de opleiding krijgen AIOS bij ons de ruimte om onderzoek te doen, onderwijs te geven of deel te nemen aan projecten binnen- en buiten de organisatie.

Ervaringen van onze AIOS

Anesthesie is de perfecte combinatie tussen ‘met je handen bezig zijn’ en ‘beschouwend nadenken’. Daarnaast is het fijn om de patiënt bij te kunnen staan bij zoiets ingrijpends als een operatie. Supervisie binnen onze afdeling is prettig en laagdrempelig benaderbaar. Er is altijd snel iemand beschikbaar en naarmate de opleiding vordert verandert directe supervisie steeds meer in supervisie op afstand en op maat'- Mark Huininga, 5e jaars AIOS. 

'De opleiding in het MUMC+ is heel divers en leert je over alle facetten van het vak: van reguliere zorg tot trauma-opvang, het perioperatieve proces, en de rol van de anesthesioloog tijdens de diensten. Daarnaast is de AIOS-groep erg warm en verwelkomend. Als beginnend AIOS heb ik veel kunnen vragen en veel hulp gehad van m’n directe collega’s.'- Valerie van Meegen, 1e jaars AIOS.

Vragen?

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan een meeloopdag of heb je belangstelling om te solliciteren als AIOS op onze afdeling? Neem dan contact op met mw. P.H.H. Moonen – Florax of mw. V.S. Beckers
via: 043-3875458.  Zij kunnen je mer informatie geven over de sollicitatieprocedure. Ook kunnen ze je in contact brengen met een arts of AIOS van onze afdeling voor een meeloopdag. 

De opleiding Anesthesiologie & Pijngeneeskunde in het MUMC+ valt onder de verantwoordelijkheid van Dr. H.F. Gramke, (opleider) en drs. K.W. Houben (plaatsvervangend opleider).

AIOS
Mark Huininga en Valerie van Meegen, AIOS afdeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde MUMC+
Sluit de enquête