Ik krijg anesthesie. En nu?

Vóór de operatie of het onderzoek

Pre-operatieve screening 

Om uw ingreep zo veilig mogelijk te laten verlopen, moet de anesthesioloog een duidelijk beeld hebben van uw gezondheidstoestand. Daarom heeft u vóór uw ingreep een afspraak op de polikliniek Anesthesiologie voor een pre-operatieve screening. Klik hier voor meer informatie over uw bezoek aan de Polikliniek Anesthesiologie. Ligt u opgenomen in het MUMC+ en bent u niet mobiel genoeg om naar de polikliniek te komen, dan komt de anesthesioloog bij u langs aan bed. Dit wordt gedaan in overleg met uw hoofdbehandelaar.

Uw voorbereiding is het halve werk...

Als u zich goed voorbereidt, zal dit uw eigen veiligheid tijdens de ingreep ten goede komen en verkleint u de kans op bijwerkingen en complicaties door de anesthesie. Een van de belangrijkste aandachtspunten hierin is het nuchterheidsbeleid. Dit betekent de regels omtrent het niet eten/drinken voorafgaand aan een ingreep. Informatie daarover vindt u hieronder en in onze patiëntenfolder Informatie over Anesthesie

Nuchter zijn voor de ingreep

Voor uw eigen veiligheid is het erg belangrijk dat u tijdig nuchter bent op de dag van uw ingreep. Via Bureau Opname krijgt u de datum en het tijdstip van aanmelden bij de balie van de afdeling. Vanaf dat tijdstip van aanmelden rekent u terug indien u op de dag van de ingreep opgenomen wordt:

 • Vanaf 6 uren voor aanmelding mag u niets meer eten. U mag wél nog helder vocht drinken, dus water (zonder koolzuur), thee of koffie met of zonder suiker, maar zónder melk.  
 • Vanaf 2 uren voor aanmelding mag u ook geen helder vloeibaar meer drinken; dit betekent dus dat u vanaf dit moment niets meer mag eten/drinken.

Uw medicijnen mag u wel met wat water innemen, ongeacht het tijdstip van de ingreep. Voor bepaalde medicijnen gelden speciale afspraken, zoals bloedverdunners. Vraag dit van tevoren goed na bij uw anesthesioloog/chirurg. 

 

Verder nog belangrijk

De volgende richtlijnen gelden voor iedere patiënt die een vorm van anesthesie zal ondergaan:

 • Met homeopathische geneesmiddelen moet u één week voor de ingreep stoppen.
 • Het is raadzaam om 24 uur vóór en 24 uur ná de ingreep niet te roken en geen alcohol of andere drugs te gebruiken.
 • Nagellak, gel- en kunstnagels moeten verwijderd worden, minimaal bij 1 nagel aan elke hand. Evenals sieraden, contactlenzen, piercings en een kunstgebit.
 • Bij een plaatselijke verdoving overlegt u met de anesthesioloog of u uw hoorapparaten, bril en gebitsprothese in of op mag houden.
 • Neem vooraf (thuis) een douche of een bad. Poets uw tanden. Doe geen make-up op.
 • Draag losse, gemakkelijke kleding, zodat u geen problemen krijgt met het eventueel aangelegde verband.
 • Als u bij een plaatselijke verdoving wakker wilt blijven, kan uw eigen meegebrachte muziek eventueel zorgen voor de nodige afleiding.
 • De kans is altijd aanwezig dat u na de ingreep alsnog enige tijd in het ziekenhuis moet blijven.
 • Neem geen waardevolle zaken als sieraden, horloge, geld en bankpasjes mee naar het ziekenhuis. U kunt er enkele uren niet zelf op letten.
 • Neem alle medicijnen mee die u gebruikt.

Ik heb nog vragen...

Hebt u voor uw ingreep nog vragen over eten, drinken of medicijngebruik? Of heeft u andere vragen die de anesthesie betreffen. Dan kunt u dit altijd met de anesthesioloog op de polikliniek bespreken of contact opnemen met de Polikliniek Anesthesiologie. Vergeet ook niet onze patiëntenfolder Informatie over Anesthesie te raadplegen.