Ik krijg anesthesie. En nu?

Vóór de ingreep

Pre-operatieve screening 

Om uw ingreep zo veilig mogelijk te laten verlopen, moet de anesthesioloog een duidelijk beeld hebben van uw gezondheidstoestand. Daarom heeft u vóór uw ingreep een afspraak op de polikliniek Anesthesiologie voor een pre-operatieve screening. Klik hier voor meer informatie over uw bezoek aan de Polikliniek Anesthesiologie. Ligt u opgenomen in het MUMC+ en bent u niet mobiel genoeg om naar de polikliniek te komen, dan komt de anesthesioloog bij u langs aan bed. Dit wordt gedaan in overleg met uw hoofdbehandelaar.

poli
Vóór uw ingreep heeft u een afspraak op de polikliniek Anesthesiologie voor een screening.
Uw voorbereiding is het halve werk...

Als u zich goed voorbereidt, zal dit uw eigen veiligheid tijdens de ingreep ten goede komen en verkleint u de kans op bijwerkingen en complicaties door de anesthesie. Een van de belangrijkste aandachtspunten hierin is het nuchterheidsbeleid. Dit betekent de regels omtrent het niet eten/drinken voorafgaand aan een ingreep. Informatie daarover vindt u hieronder en in onze patiëntenfolder Informatie over Anesthesie

Nuchter zijn voor de ingreep

Voor uw eigen veiligheid is het erg belangrijk dat u tijdig nuchter bent op de dag van uw ingreep. Via Bureau Opname krijgt u de datum en het tijdstip van aanmelden bij de balie van de afdeling. Vanaf dat tijdstip van aanmelden rekent u terug indien u op de dag van de ingreep opgenomen wordt:

 • Vanaf 6 uren voor aanmelding mag u niets meer eten. U mag wél nog helder vocht drinken, dus water (zonder koolzuur), thee of koffie met of zonder suiker, maar zónder melk.  

 • Vanaf 2 uren voor aanmelding mag u ook geen helder vloeibaar meer drinken; dit betekent dus dat u vanaf dit moment niets meer mag eten/drinken.

Uw medicijnen mag u wel met wat water innemen, ongeacht het tijdstip van de ingreep. Voor bepaalde medicijnen gelden speciale afspraken, zoals bloedverdunners. Vraag dit van tevoren goed na bij uw anesthesioloog/chirurg. 

nuchter
belangrijk
Verder nog belangrijk

De volgende richtlijnen gelden voor iedere patiënt die een vorm van anesthesie zal ondergaan:

 • Met homeopathische geneesmiddelen moet u één week voor de ingreep stoppen.
 • Advies: 24 uur vóór & 24 uur ná de ingreep niet roken, en geen alcohol of andere drugs gebruiken.
 • Nagellak, gel- en kunstnagels moeten verwijderd worden (minimaal bij 1 nagel aan elke hand).
 • Sieraden, contactlenzen, piercings en een kunstgebit moeten verwijderd worden. 
 • Neem vooraf (thuis) een douche of een bad. Poets uw tanden. Doe geen make-up op.
 • Draag losse, gemakkelijke kleding.
 • De kans is altijd aanwezig dat u na de ingreep alsnog enige tijd in het ziekenhuis moet blijven.
 • Neem geen waardevolle zaken mee naar het ziekenhuis. U kunt er enkele uren niet zelf op letten.
 • Neem alle medicijnen mee die u gebruikt.
Ik heb nog vragen...

Hebt u voor uw ingreep nog vragen over eten, drinken of medicijngebruik? Of heeft u andere vragen die de anesthesie betreffen. Dan kunt u dit altijd met de anesthesioloog op de polikliniek bespreken of contact opnemen met de Polikliniek Anesthesiologie. Vergeet ook niet onze patiëntenfolder Informatie over Anesthesie te raadplegen. 

poli
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust.
Sluit de enquête